tirsdag den 12. november 2013

Færre sygedage - sådan gør du!


Mørket og kulden er nu for alvor kommet til Danmark og tanken om vinter har så småt indtruffet sig hos de fleste. Med årstidens skiften oplever mange, at antallet af sygedage stiger pga. forkølelser, influenza, bakterielle infektioner osv. Jeg vil i dette indlæg skrive lidt om, hvad du kan gøre forebyggende og akut for at forhindre at sygdom opstår og udvikler sig. 

Grundlæggende er det rart at vide lidt om problemvolderene og hvad du skal være opmærksom på. Jeg har på netdoktor.dk fundet denne udemærkede skrivelse, hvor du kan læse mere om bakterier og virus og hvilke sygdomme de typisk forårsager - du kan læse artiklen her

Hvornår skal du gå til lægen? Det er helt normalt at blive forkølet et par gange om året - harmløse virusinfektioner, som kroppen fint klarer at bekæmpe selv, og som altså ikke kræver lægelig opmærksomhed. Nogle gange sker det dog, at infektioner af alvorligere karakter opstår og derfor skal kroppens signaler altid tages alvorligt. Mange mennesker går fx rundt og hoster gult og grønt i længere perioder uden at opsøge deres læge - dette er fejlagtigt og potentielt farligt. Har man en antibiotikakrævende bakteriel infektion, skal den behandles efter lægelig anvisning. Er du i tvivl om dine symptomer? Kontakt altid din læge. 


Hvordan forebygger du at blive syg til at starte med?

9 gode råd

1. Spis rigtig mad. En sund og stærk krop, med et velfungerende immunforsvar, har brug for brændstof og byggesten af god kvalitet. Spis kød, fjerkræ, fisk og æg, syrnede mejeriprodukter, masser af grøntsager, frugt og bær, fuldkorn og bælgfrugter, nødder, kerner, frø og koldpressede olier. Med en sådan basiskost får du protein af god kvalitet til opbygning af kroppens væv, du får vitaminer, mineraler og antioxidanter fra grøntsager, frugt og bær og du får sunde fedtsyrer fra fede fisk, nødder og olier til bl.a. sunde celler og slimhinder. 

2. Drik nok vand. Velhydrerede celler fungerer bare bedst. Tilstrækkelig væske er med til at forhindre udtørring af hud og slimhinder. Hud og slimhinder er kroppens første barrierer mod udefrakommende vira og bakterier og derfor er det vigtigt at de fungerer optimalt.

3. Sov nok - og godt nok. Generelt skal de fleste mennesker have mellem 7-9 timers søvn hver nat for at fungere optimalt. Søvn er uhyre vigtigt for immunforsvaret og kroppens funktioner i øvrigt. Risikoen for bl.a. virusinfektioner stiger proportionelt ift. manglende søvn. Prioriter din søvn.

4. Sørg for at have en velfungerende fordøjelse med tilstrækkelig mavesyre (der udover at nedbryde din mad også er med til at slå bakterier og vira ihjel i mavesækken) og en sund bakterieflora. Dette punkt er rigtig vigtigt ift. at kunne nedbryde og optage din mad korrekt, så du får tilført tilstrækkeligt med næringsstoffer, men det er også vigtigt ift. tarmens rolle for immunforsvaret. 70-80% af immunforsvaret sidder i tarmen i form af bakteriekulturer og immunforsvarets funktioner er i høj grad afhængige af en sund og gunstig bakterieflora. Gode tarmbakterier, mælkesyrebakterier, kan tilføres via kosten og via kosttilskud. Nogle mennesker kan nøjes med et øget fokus via kosten, mens andre skal have et tilskud - det kommer helt an på, hvad deres udgangspunkt er til at starte med. 
Mælkesyrebakterier findes i syrnede mejeriprodukter som fx yoghurt og mælkesyregærede (fermenterede) grøntsager, som fx surkål. Mælkesyrebakterier kan ligeledes indtages i tilskudsform som probiotika.

5. Bevæg dig. Bevægelse, motion og træning styrker beviseligt immunforsvaret. Overtræn dog ikke, da dette har den modsatte effekt og kan virke svækkende på immunforsvarets funktioner. 

6. Tag en stærk vitaminpille med vitaminer og mineraler. En sund og varieret kost er ikke en garanti for komplet tilførsel af de nødvendige næringsstoffer. Vi befinder os i en meget unaturlig verden med forurening, kemikalier, ringe fødevarekvalitet (grøntsager der vokser i Rockwoll fx), m.fl. - uanset hvor grønt og økologisk vi spiser og lever. Det kan derfor være fornuftigt at supplere sin kost med en vitaminpille af god kvalitet. Lad være med at vælge den billigste i Netto (lad være med at købe kosttilskud i Netto i det hele taget ;-)), men vælg et præparat lavet på organisk bundne mineraler for størst mulig optagelighed. Mænd og ikke-menstruerende kvinder bør vælge et præparat uden jern. Vitaminpiller bør altid indtages i forbindelse med et hovedmåltid for at sikre den bedst mulige optagelighed af de fedtopløselige vitaminer. Er du i tvivl om hvilket præparat du skal vælge? Rådfør dig med en professionel.

7.  Tag et tilskud af d-vitamin. D-vitamin er et vitamin med hormonlignende virkning. Det spiller en helt essentiel rolle for immunforsvarets funktioner og det er vigtigt at have et tilstrækkeligt niveau af d-vitamin i blodet, hvis man ønsker et velfungerende immunforsvar. D-vitamin fås primært fra solen og i mindre grad fra den mad vi spiser. Når solens stråler (helt specifikt UVb-stråler) rammer vores hud, syntetiseres disse til d-vitamin (meget forenklet forklaret). Bruger man solcreme, mindskes dennes syntetisering i meget høj grad (formentlig med over 90%), da UVb-strålerne blokeres og omdannelsen til d-vitamin derfor ikke sker. Skal man så bare gå ud i solen uden solcreme? Så enkelt er det ikke. De 'd-vitamingivende' stråler rammer ikke Danmark hele året rundt, nogle forskere mener, at det kun sker i sommermånederne, hvorfor der i årets øvrige måneder må suppleres med et tilskud. Hvor meget d-vitamin man skal tage afhænger af mange faktorer og det første man bør gøre er at få målt sit d-vitamin i en blodprøve hos lægen, for at finde ud af, hvor man ligger, så dosis kan skræddersys herefter. Få professionel vejledning til at fastsætte den optimale dosis. D-vitamin er fedtopløseligt så vælg et præparat af D3 som er opløst i olie eller spis dit tilskud til et hovedmåltid for at sikre optimal optaglighed.

8. Hav en god håndhygiejne. Vask hænder ofte. Hav håndsprit klar til situationer hvor vand og sæbe ikke er tilgængeligt. Meget smitte sker via 'hånd-til-slimhinde'-modellen. En forkølet person hoster i sin hånd. Du giver hånd til personen. Du klør dig efterfølgende i øjet. Smitten er potentielt overført. Undgå at røre dine slimhinder i øjne, næse og mund efter kontakt med en syg person. God hygiejne kan forebygge mange tilfælde af smitte - både virale og bakterielle infektioner.

9. Undgå stress. Mange mennesker lever i en tilstand af kronisk stress (dårlig kost, for lidt søvn, et krævende job, et travlt familieliv, osv.). Dette svækker immunforsvaret og kan fx resultere i hyppige/gentagne infektioner.


Hvad kan du gøre, når skaden er sket?

8 gode råd

1. Lav en god, kraftig hønsekødssuppe med masser af urter, porrer og rodfrugter. 
Hønsekødssuppe har vist sig at være en god spise ved fx forkølelse, da suppen bl.a. virker lindrende og slimløsende. Forsæt i øvrigt med at spise sunde og rene råvarer med masser af nærringsstoffer. 

2. Drik nok. Argumentationen er den samme som under forebyggelse. Ved feber er det især vigtigt at være opmærksom på sit væskeindtag, da man mister mere væske end normalt pga. den øgede kropstemperatur. Drik vand, urtete og evt. frugtjuice blandet op med vand. Kog gerne te på ingefær, lakridsrod og timian - alle urter, som har forskellige positive egenskaber ift. forkølelse, ondt i halsen, hoste, m.fl. - og så smager det godt (også med en klat honning og et skvæt citronsaft i) :-)

3. Sov nok - og godt nok. Argumentationen er den samme som under forebyggelse. De fleste oplever et øget søvnbehov under sygdom, det er helt naturligt og siger lidt om, hvor vigtigt søvn er for kroppens evne til at komme sig og restituere optimalt. 

4. Megadoser af d-vitamin. Dette tip har jeg hørt fra læge Claus Hancke og jeg bruger det selv, når jeg mærker optræk til ballade. D-vitamin er ekstremt vigtigt for et velfungerende immunforsvar og desværre mangler rigtig mange det. I denne udsendelse (omkring 15 minutter inde) kommer Claus Hancke med sin anbefaling om megadoseringer ved begyndende influenzasymptomer. 

5. Megadoser af c-vitamin. C-vitamin har i nogle studier vist sig at kunne afkorte varigheden af virale infektioner en smule. C-vitamin kan indtages til diarrégrænsen. Den løse mave er ganske ufarlig, men indikerer, at kroppen er 'mættet'. Indtag 500-1000mg i timen indtil rumlen i maven/løs mave.

6. Kan Jang, naturlægemiddel, til lindring af forkølelsessymptomer. Præparatet består af urterne Eleutherococcus senticosus og Andrographis paninculata. Anvendes akut eller forebyggende, dosis som angivet på glasset. 

7. Præparater med Echinacea purpurea (rød solhat) oplever mange mennesker enormt god effekt af både akut og forebyggende. Følg dosisanvisningen på det givne produkt og rådfør dig evt. med en professionel, hvis du er i tvivl om hvilket produkt du skal vælge. 

8. 'Væk I Morgen' er sugetabletter mod ondt i halsen. Sugetabletterne indeholder colostrum og lysozym. Følg dosisanvisningen på pakken. 

Har du behov for professionel vejledning? Du kan læse mere om, hvad jeg kan og tilbyder på min hjemmeside www.sabinemurati.dk

Med ønsket om en sygdomsfri vinter :-)


-Rådene i dette indlæg kan ikke stå i stedet for lægelig behandling og følges på eget ansvar-

Ingen kommentarer:

Send en kommentar