mandag den 18. november 2013

Spareguide til stenalderkost

 Vil du gerne være en sparegris? ;-) Så læs med!

Kan mit madbudget overhovedet hænge sammen, når jeg går fra 'almindelig kost' til stenalderkost? Denne bekymring har mange inden de giver sig i kast med stenalderkost, og nogle lader sig helt klart afskrække af tanken om et tårnhøjt madbudget og kommer desværre derfor aldrig i gang.
Svaret på spørgsmålet er både ja og nej - det kommer an på hvor avanceret og kompliceret, man gør det. Dyre specialvarer kan hurtigt sende budgettet på himmelflugt. Men stenalderkost kan heldigvis også gøres meget simpelt og det er den tilgang jeg vil præsentere i dette indlæg.
Her har jeg samlet en række tips, der forhåbentligt kan inspirere til, hvordan stenalderkost kan gøres billigere :-)

Keep it simple
Hvis dit budget er stramt, så lad være med at bruge penge på dyre specialvarer (typisk til bagværk, kager og desserter). Butikker som Netto og Fakta er efterhånden godt med både på kød og grøntsager af god kvalitet. Det er stort set altid muligt at finde en pakke økologisk oksekød til omkring 30kr og Netto har lækre frilandskyllinger fra Løgismose, som der er virkeligt meget mad i. Årstidens frugt og grønt og et relativt stort udvalg af økologiske varer er efterhånden en fast del af de fleste dagligvarebutikkers udvalg, så man behøver ikke at handle i Irma eller Mad&Vin, for at få varer af god kvalitet ;-)

Stop madspild!
En af de største poster i manges madbudget er måske denne - madspild. De fleste tænker nok ikke over, hvor mange kroner (og ressourcer) de smider i skraldespanden, når de smider gammel mad ud, som de ikke har nået at tilberede og/eller spise, før fødevarerne blev dårlige. 
Du kan læse meget mere om madspild og de faktuelle tal på www.stopspildafmad.dk - på siden under 'madspil i tal' kan man bl.a. læse, at det estimeres at 15-20% af den mad vi køber smides ud. Dvs. at man vil kunne spare op imod 20% af sit madbudget, hvis man blot formår at udnytte alle sine indkøb og sine rester og ikke smider noget ud - det er måske en af de størst mulige besparelser, det overhovedet er muligt at foretage i en almindelig husholdning!
Vil du have inspiration til at bruge dine madrester findes Facebookgruppen 'Stop spild af mad - inspiration til at bruge dine madrester'. Du finder gruppen her
Brug alle dine rester. Lav fx en madplan, der tager højde for dine rester; hav en restedag.
Spis rester fra aftensmaden til morgemmad eller frokost - det er også dejligt nemt!

Madplan
Når du laver en madplan, får du nemmere et overblik over ugens retter (sjovt nok ;-)) og de måder de forskellige råvarer kan anvendes/genanvendes på.
Køber du fx en lækker, kødfuld frilandskylling er der adskillige måltider i sådan en fætter.
Først laver du helstegt kylling med rodfrugter. Dernæst spiser du restekød på din salat til frokost dagen efter. Og sidst men ikke mindst koger du suppe på skroget og en masse lækre porrer og rodfrugter og spiser suppen med det sidste kød du kunne vriste af skroget (eller supplerer med nogle kødboller fx).
Som nævnt ovenfor kan der med fordel indlægges en ugentlig restedag - fx torsdag, hvor aftenmåltidet består af rester fra de forudgående dage. Dette er kun relevant, hvis du ikke er god til at få spist dine rester til morgenmad og/eller frokost.

Brug din fryser
Lav en stor portion kødsauce, suppe eller andet (eller flere forskellige ting) og frys det ned i portioner. Det er nemme og billige alternativer til dyr (og måske knap så stenalderkostvenlig) take-out, når planlægningen er fejlet og tiden er knap. 


Bliv en tilbudshaj
Der kan være mange penge at spare ved at bruge lidt tid på reklamer hver uge. Især økologiske varer, kan der være store besparelser på.
Hvis du liker Facebooksiden 'Økologi til alle' vil du hver uge modtage newsfeeds omkring aktuelle tilbud på økologiske varer i daglivarebutikkerne - mega smart og tidsbesparende for dig! Du finder siden her
Kig efter datovarer, når du står nede i butikken - varerne fejler jo absolut intet, de skal blot bruges på selve dagen eller måske dagen efter (kan også fryses ned til senere brug). Nogle butikker er bedre end andre til at give nedslag, men det er muligt at finde både kød, frugt og grønt (af god kvalitet) til ofte halv pris. Jeg oplever, at Irma er bedst til at mærke deres datovarer, men jeg finder også tit hakket økologisk oksekød i Fakta og nogle gange skært kød af frilandskvæg i Super Best med store besparelser. Men det er selvfølgeligt forskelligt fra butik til butik.

Indkøbsliste
Jeg læste for noget tid siden en artikel i Søndagsavisen, der handlede om, hvordan forbrugerne bliver lokkede til at købe mere i butikkerne. I artiklen var refereret til en undersøgelse eller en 'spørgerunde', der viste, at 87% af de handlende planlagde deres indkøb (fx i form af en indkøbsliste), men kun 4% fulgte planen, når de stod i indkøbssituationen.
Hvis du gerne vil spare penge, undgå mærkelige impulskøb (du måske alligevel ikke får anvendt og ender med at smide ud) så lav en indkøbsliste og følg den! Det lyder (og er) banalt, men det kan gøre en forskel.

Sæsonvarer og økologi
Lige nu - og det næste lange stykke tid - er bl.a. rodfrugter og kål i sæson. Grove, fiberrige grøntsager med masser af volumen - man får virkeligt meget mad for pengene.
Når man spiser efter sæson, spiser man også overvejende lokalt, hvilket er positivt ift. bl.a. sprøjtegifte.
Fødevarestyrelsen har her en række gode råd til hvordan du kan mindske dit indtag af pesticidrester - vælger du dansk (sæsonvarer) kan du umiddelbart mindske dit indtag af pesticidrester med 50% - uden at varerne behøver at være økologiske.
I forlængelse af økologiske varer - på denne 'oversigt' kan du se hvad du bør vælge økologisk (ift. pesticidrester) og hvad du med fordel kan vælge konventionelt dyrket, hvis økologi ikke altid er muligt (fx ift. økonomi eller udbud).
Ligger der en gårdbutik i nærheden af dig? Benyt dig af det, hvis der gør. Man kan ofte få økologisk og biodynamisk frugt og grønt til ingen penge - og måske har de også lækre æg og kød til gode priser.
Find din lokale gårdbutik her
Kød
Græsfodret og økologisk kød er at foretrække. Græsfodrede dyr har en bedre fedtsyreprofil end dyr, der har spist korn hele deres liv og er dermed sundere for dig, da mængden af omega 3 fedtsyrer er højere. Mængden og frekvensen af medicin (fx antibiotika) vil også være lavere (eller helt fraværende) og vil derfor også være langt sundere for dig.
- Køb 1/4-1 dyr, fx okse eller lam. Kvaliteten af kødet vil være i top og prisen i bund. Græsfodret og økologisk kød kan på denne måde købes til omkring 60-70kr/kg de fleste steder - og der er ikke kun tale om hakkekød ;-)
- Tilmeld dig tilbudsmailen fra 'Dyrenes Beskyttelse' og få hver uge en mail med gode tilbud på ordentligt kød. Tilmeld dig her
- Kødbilen sælger lækkert kød ved Torvehallerne og de leverer også. Mellemleddene er skåret fra og det sikrer fornuftige priser. Læs mere om Kødbilen her
- Hakket kød kan man næsten altid få fat i - til en fornuftig pris selv når det er økologisk - og det kan varieres i det uendelige. Få inspiration til 'Hakket kød på næsten 117 måder' her
- Man kan få masser af lækkert kød - af god kvalitet - hvis man er villig til at gå efter de 'dårlige/besværlige' udskæringer - de udskæringer, der tager længere tid at tilberede, før de bliver gode. Tilbered de billige udskæringer ved langtidsstegning fx i en Römertopf eller invester i en trykkoger og lav 'simremad' på en brøkdel af den tid, du normalt ville bruge. Osso Buco kan fx laves på under 1 time - det er jo næsten magi! Lidt om trykkogere - og en test - i Politiken
- Spis indmad! Indmad er fantastisk sundt (og smager godt :-D) og så er det billigt - selv når man vælger økologisk. Økologisk indmad er i øvrigt værd at prioritere, da der ofte er tale om dyrernes udskillelses- og 'rensnings'organer (fx leveren).
- Frosne varer er ligeså gode som ferske og det er ofte billigere at købe fx økologisk kylling på frost end fersk. Det samme gælder i øvrigt frostgrønt - det er ligeså sundt (ofte sundere pga. højere vitaminindhold grundet nedfrysning umiddelbart efter høst), nemmere (og billigere!) at gå til, da det vil være klartgjort og lige til at tilberede.
- Har du ikke mulighed for at få fat i græsfodret og/eller økologisk kød, kan det give god mening at vælge de fedtfattige udskæringer, det fedtfattige hakkekød, ikke spise skind og synlig fedtkant på fjerkræ og kvæg osv. bl.a. pga. fedtsyreprofilen. Generelt kan det ikke betale sig at stresse over ikke 100% optimale madvalg, da stress heller ikke er sundt og en bøf af konventionelt opdrættet kød stadig vil være sundere end 3 krydderboller - gør det så godt du kan, med de midler og muligheder du har og NYD din mad og din livsstil :-)

’The Paleo Food Club’ er medlemsklubben for dig, der vil spise lækker, sund og nærende mad uden gluten, mejeriprodukter, sukker og unødvendig kemi.
Læs mere om klubben her - tilmeld dig her 
Få nyt om klubben direkte i din indbakke - tilmeld dig her 


Få eBogen 'Sommermad' gratis! Tilmeld dig nyhedsbrevet nedenfor.

4 kommentarer:

 1. vedr. impulskøb:

  Det kan godt svare sig at overveje at handle hos et af onlinesupermarkederne.

  De er dels blevet langt bedre mht pris, leveringen er absolut rimelig (stedspecifikt), og man undgår helt muligheden for impulskøb.
  Og har man enten en stor familie, meget lidt tid til rådighed eller køber mange tunge barer, så er det supernemt.

  SvarSlet
 2. Rigtig godt indlæg. Synes virkelig det kommer hele vejen rundt. Har dog en bemærkning. Kan se at agurk er på fy-fy listen. Jeg er ret sikker på at DANSK agurk ikke bliver sprøjtet. Der anvendes primært biologisk bekæmpelse i danmark.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for feedback, Malene :-)
   Det kan snildt være, oversigten tager udgangspunkt i US-varer, mener jeg - og der skal nok være forskelle, men godt at vide med agurken :-)

   Slet