tirsdag den 18. marts 2014

Mavesyre - ven eller fjende?


Jeg afholder foredraget 'Mavesyre - ven eller fjende?' d. 2. april 2014 i Gentofte.
I forbindelse med foredraget har jeg skrevet lidt om mavesyre i dette blogindlæg. Det er blot en lille smagsprøve på foredragets indhold. Udover en masse spændende information om mavesyren og fordøjelsen vil du til foredraget også få redskaber til hvordan du kan stimulere din mavesyre, hvis du har behov for det.

I mit virke som naturopath optager mavesyre mig en hel del. 
Især problematikken omkring det at have for lidt. 
Som med alt andet, skal der selvfølgelig hverken være for meget eller for lidt mavesyre - der skal være lige tilpas. I rigtig mange år har der dog kun været fokus på problemerne omkring det at have for meget mavesyre i det konventionelle sundhedsvæsen (det er sådan set stadig tilfældet). Det at have for lidt mavesyre anses nemlig ikke for at være et problem af signifikant karakter inden for den konventionelle lægevidenskab - det er ikke noget man bliver syg eller dør af. Hvad man derimod anser for værende problematisk og farligt er det at have for meget mavesyre og det er derfor dér, at fokus ligger. Når folk går til lægen og beskriver symptomer som sure opstød, brændende fornemmelser op i halsen, svien i maven, m.fl. så tænker de fleste læger straks, at patienten har for meget mavesyre og der bliver udskrevet et antacid - et syreneutraliserende middel. Min erfaring med egne klienter siger mig, at lægen sjældent undersøger mavesækkens reelle PH-værdi. Jeg har faktisk aldrig hørt om nogen, der har fået målt den.
Problemet i dette er, at symptomerne på for lidt mavesyre i høj grad kan ligne symptomerne på for meget.  Især fordi manges problem er, at den lukkemuskel, der sidder mellem mavesæk og spiserør er slap. Når lukkemusklen er slap, kan syren løbe tilbage/op i spiserøret - uanset om der er tale om for meget mavesyre eller for lidt.
Udover det jeg kalder 'fordøjelsesspecifikke symptomer' (symptomerne lokaliseres i fordøjelsen) er der også alle de symptomer, som lav mavesyre kan give, som ikke kommer til udtryk i fordøjelsen og derfor ikke tænkes som fordøjelsesrelaterede.

Ikke fordøjelsesrelaterede symptomer på lav mavesyre
- Træthed - både efter indtag af måltider (særligt proteinrige) og generelt
- Påviselig mangel på nærringsstoffer som fx B12, folat, jern, calcium
- Hårtab
- Skøre og flossede negle
- Hudproblemer fx eksem
- Intolerancer, allergi og astma

Fordøjelsesspecifikke symptomer på lav mavesyre
- Forstoppelse
- Diarre
- Vekslende afføringssmønster
- Oppustethed og bøvsen (tidligere måltider kan 'smages', når der bøvses)
- Sure opstød
- Svien i maven
- Kvalme
- Ildelugtende prutter og afføring
- Tendens til hyppige infektioner (bakterielle, virale) i mave-tarmkanalen
- Ufordøjet mad i afføringen

Der er nok ikke mange, der forbinder hårtab, flossede og skøre negle, udslæt og eksem, hyppige infektioner, m.fl. med lav mavesyre. Men lav mavesyre kan være en hovedårsag til disse problemer. 
Mavesyrens opgave er at nedbryde vores mad til molekylære bestanddele som kan optages videre nedigennem fordøjelseskanalen således at kroppen kan få næring ud af den mad vi spiser. 
Mavesyrens rolle er også at slå uhensigtsmæssige bakterier, vira og svampe ihjel, så vi ikke bliver syge af den mad vi spiser og til dels også den potentielle smitte vi hele tiden omgiver os med.
Symptomer som hårtab, skøre negle og hudproblemer kan altså tolkes som symptomer på næringsstofmangler, da kroppen ikke har adgang til tilstrækkeligt med næringsstoffer både makronutrienter som fx protein og fedtstoffer og mikronutrienter som vitaminer og mineraler til tilstrækkelig vedligeholdelse af vævet. 

En stærk mavesyre er på mange måder noget af det mest essentielle for kroppens sundhed, da en stærk mavesyre danner grundlag for et godt nærringsstofoptag fra den mad og de eventuelle kosttilskud du spiser. Du kan spise nok så sundt, men kan du ikke nedbryde din mad tilstrækkeligt, vil du heller ikke være i stand til at kunne optage den tilstrækkeligt og det får kroppen altså ingen glæde af. Derfor bør mavesyren være et naturligt fokus- og prioriteringspunkt for alle, der gerne vil holde sig sunde.

Dette er blot en lille smagsprøve på nogle af de vinkler, der bliver berørt til foredraget. Så synes du, at ovenstående er spændende - så er der altså mere at komme efter d. 2. april :-) Du vil ud over en masse viden også få konkrete redskaber til hvordan du kan stimulere din mavesyre, hvis du har behov for det.

Med venlig hilsen
Sabine

1 kommentar:

  1. Hej Sabine. Det lyder meget spændende, det vil jeg gerne høre mere om. Men den 2.april er desværre for længst passeret... Hvad kan man for eksempel gøre for at optimere produktionen af mavesyre?

    mvh
    Anya

    SvarSlet