tirsdag den 13. maj 2014

Grøn inspiration


Bladbeder i flotte farver - tilberedes som frisk spinat

Spiser du nok grøntsager?
Rigtig mange mennesker vil formentlig svare nej. En skive agurk på leverpostejen og en skefuld ærter og 6 kartofler til aftensmaden er ikke nok i løbet af en dag (overdrivelse fremmer forståelsen, men sådan ser en dag formentlig ud for mange mennesker, hvis deres fokus ikke ligger på at spise mere grønt).
Ofte er det inspirationen til hvilke grøntsager man skal bruge og hvordan de skal tilberedes, der bremser mange i at prøve nye ting. 
De klassiske salatgrøntsager og den skamkogte blomkål er på sigt knap så spændende og derfor kan det være rart med lidt inspiration til hvordan man får flere grøntsager på menuen. 
Grøntsager er sprængfyldte med næring (især, når de har haft gode vækstvilkår, har haft mulighed for at modne tilstrækkeligt osv.) og er gode kilder til fibre, vitaminer, mineraler og phytokemikalier. 
Grøntsager er bare super sunde og en absolut grundsten i det at spise en sund kost (og det er faktisk (næsten) uanset, hvordan man definerer 'sund kost' - lets unite! ;-))
I dette blogindlæg får du en række idéer til hvordan du kan indarbejde mere grønt i din kost, hvad enten du spiser stenalderkost, efter madpyramiden eller noget helt tredje og du bestemmer naturligvis selv om du helt vil erstatte fx ris og pasta med grønt eller om du blot vil supplere dit indtag med flere grøntsager - god fornøjelse!

Tricolore-ris: lilla blomkål, gul blomkål og gulerod

Grøntsagsris
Til grøntsagsris er det oplagt at anvende blomkål, broccoli, hvidkål, rødkål, gulerødder, rødbede, pastinak, persillerod, knoldselleri, sød kartoffel. 
Rens grøntsagerne og blend dem til riskornsstørrelse i en foodprocessor eller riv dem på et rivejern. Jeg kan bedst lide at gøre det i en foodprocessor. Grøntsagsrisene kan spises rå eller kan blancheres kort i fond eller saltet vand, men de bliver også lækre, hvis man vender dem på en pande i lidt fedtstof og krydderier efter ønske.


Sprøde fritter af sød kartoffel

Fritter
Sprøde fritter af sød kartoffel (fremgangsmåden kan bruges til alle slags rodfrugter, kålrabi og græskar).
Broccolifritter (blomkål og romanescokål kan også bruges). 

Bønnefritter
1 pose frosne eller optøede grønne bønner fordeles på en bagepapirsbeklædt bageplade. 
Hæld lidt smeltet klaret smør, smeltet andefedt eller smeltet kokosolie uden smag over og vend godt rundt, så alle bønner fedtes ind. Krydr med salt og peber. Bag i ovnen på 180C varmluft i 20-30 minutter eller indtil så sprøde, som du ønsker. Vend rundt et par gange undervejs. Kan med fordel drysses med chiliflager halvvejs igennem bagetiden. Hold øje med fritterne, da de nemt bliver sorte mod slut.

 Squashetti (spiralizet squash) med pesto, kødboller og hjemmetørrede tomater
 
Grøntsagspasta
Spiralizet grønt - squash (skræl den, hvis det virkelig skal ligne pasta), gulerod, pastinak, persillerod, knoldselleri, rødbede, sød kartoffel.
Kartoffelskræller-grønt - ovenstående grøntsager kan anvendes, i stedet for en spiralizer bruges en kartoffelskræller til at skrælle tynde, brede strimler af grøntsagerne.
Grøntsagspasta kan spises rå, gives et kort opkog i fond eller saltet vand eller vendes på panden i lidt fedtstof og ønskede krydderier. 
Til at lave spiralizet grønt bruges en spiralizer :-)


Lasagne med mandelmelspanerede squashplader

Lasagneplader
Squash - i lange tynde skiver - rå, bagte eller stegte (stegte og vendt i nøddemel er også godt).
Aubergine - i lange tynde skiver - rå, bagte eller stegte.
Sød kartoffel - i lange tynde skiver - rå.
Græskar (hokkaido, butternut) - i lange (så lange som muligt) tynde skiver - rå.
Plantain (madbanan) - i lange tynde skiver - rå eller stegte.

Kålwraps med torsk, nødder, frugt og grønt

Wraps
Kålblade - savoykål er meget elastisk og egner sig godt, men ellers er hvidkål, rødkål og spidskål (grøn og lilla) også gode bud.
Salatblade - Icebergsalat og Romainesalat.

 Broccolisalat med rød peber og blåbær - spises med protein

Salater
En 'måltidsalat' skal bestå af mættende, fiberrige grøntsager så du netop kan holde dig mæt til dit næste måltid. Salatgrønt som salater, agurk, tomat og peberfrugt er ikke nok i en 'måltidssalat' - der skal grovere grøntsager i som fx kål og rodfrugter. Tænk over det, når du sammensætter dine salater. Husk at hælde en god dressing ved, så du får glæde af den forbedrede smag, men også af de fedtopløselige vitaminer. Olivenolie-citronsaft-havsalt er en af mine foretrukne dressinger, men macadamiaolie-citronsaft-havsalt er også god. Jeg putter desuden næsten også altid noget frugt i mine salater, da jeg synes, at det smager godt med lidt sødt til grøntsager og kød.


Pandestegt grønt
Pandestegt grønt kan spises i stedet for pasta, ris og kartofler eller som supplement til det. 
Steg i lækkert fedt; fx andefedt eller klaret smør og krydr med de krydderier du bedst kan lide - på den måde har du mulighed for stor variation. 
Stort set alle grøntsager kan steges, men de grovere typer er selvfølgelig mere oplagte end fx agurk og Icebergsalat. Gulerod, rødbede, pastinak, persillerod, jordskok, knoldselleri, hvidkål, rødkål, spidskål, rosenkål, blomkål, romanescokål, løg, porre, squash, aubergine, peberfrugt, tomat, champignon og andre svampe og de fleste frugter og bær egner sig alle godt til en tur på panden i uendelige kombinationer. 

 Blomkålsvaffel med mørbrad og bearnaise

Bag med grøntsager
Blomkålsvafler
Sesampandekager med sød kartoffel
Græskarbrød
Rootza - pizzabund lavet på rodfrugter

 Tomatsauce med 'gemt grønt' og kyllingekødboller - på spiralizet gul squash

Gem grøntsagerne
Grøntsager kan kamoufleres på mange måder - til glæde for måske kræsne børn og voksne.
Tonsvis af grøntsager kan 'gemmes' i retter som: 
Supper
Kødsauce
Simreretter
Grøntsagsmos
Hak grøntsager fint, purér dem osv. og lad dem 'koge sammen' med de øvrige ingredienser i en given ret - de forsvinder og det er næsten som magi ;-)'Leg' mere med maden
Prøv råvarer du aldrig har smagt før. Tilbered dit grønt på nye måder. Madlavning og det at spise må gerne være sjovt og spændende :-D

Der er efterhånden dukket en masse spændende råvarer op i dagligevarehandlen, som måske kan peppe dine sædvanlige grøntsager lidt op, fx: 
Bolsjebeder
Gule beder
Gul og lille blomkål
Romanescokål (dinokål, kalder jeg det)
Lilla spidskål
Lilla grønkål
Gul squash
Lilla, røde og gule gulerødder
M.fl. 
Mange af de 'farvede' grøntsager mister hurtigt farven, når de varmes op, så de kan med fordel spises rå.

Jeg håber, at du I ovenstående har fundet lidt inspiration :-)


’The Paleo Food Club’ er medlemsklubben for dig, der vil spise lækker, sund og nærende mad uden gluten, mejeriprodukter, sukker og unødvendig kemi.
Læs mere om klubben her - tilmeld dig her 
Få nyt om klubben direkte i din indbakke - tilmeld dig her 


Få eBogen 'Sommermad' gratis! Tilmeld dig nyhedsbrevet nedenfor.
http://eepurl.com/YbvRH-Indlægget indeholder affiliatelinks-

Ingen kommentarer:

Send en kommentar